Månedens gjenstand: Suvenir: 20 fotografier fra Lyngen - Kirkenes

Månedens gjenstand

Månedens gjenstand er en samling med fotokort som var populære turistvarer før fotoapparater var like lettvinte og tilgjengelige som nå. Gode naturopplevelser har lenge lokket turister til Finnmark om det så er for å fiske laks eller oppleve nordlyset.

Nordmenn liker å briske seg som et ordentlig friluftsfolk, men det var faktisk engelske turister som introduserte fjell- og skogsvandring som ren fritidsaktivitet her til lands. Ordtaket "Anten er han spikande galen, elder so er han engelskmann", kan gi oss et lite pekepinn på hvordan nordmenn så på disse spaserende turister. William Williams (1820) var en britisk vitenskapsmann og oppfinner, som i 1856 gikk en lang reise gjennom store deler av Norge. Han ga i 1859 ut boka «Through Norway with a Knapsack» og ble slik en viktig markedsfører for fotturismen i Norge. Williams besøkte også Alta i løpet av sin reise og hadde blant annet dette å si:

«This village of Alten, with its rich pasturages, its high civilization – (largely due to copper mines) – where young ladies play the airs of Verdi’s last opera, and expand their skirts to Parisian dimensions, is in the same latitude as that in which Sir John Franklin and his comrades are probably frozen.”

Det fremføres nok ikke like mange operetter i Alta i dag, men til gjengjeld har turiststrømmen økt. Det merker vi godt her på Alta Museum som en av Finnmarks største turistattraksjoner.

Anne Klippenvåg Pettersen - konservator