Sportsfiske i Altaelva

Permanente utstillinger
Altaelva

Drømmen om Altaelva finnes i manges hjerter. Naturen og mulighetene som gis til friluftsliv og sportsfiskeopplevelser gjør Altaelva til en viktig faktor for livskvalitet for altaværingene.

Laksefangst.
Lakselykke. Foto: Jan Ekman

Altaelva er en av verdens beste lakseelver, der sjansen til å få atlantisk laks i rekordstørrelse er gode. Dette har tiltrukket seg sportsfiskere fra hele verden siden midten av 1800-tallet. Utstillingen viser både eldre og nyere fluefiskeutstyr sammen med altaværingers egne fotografier og filmer av livet langs elva.

— Altaelvas «magi» blir til i opplevelser ved og langt fra elva; i skjæringspunktet mellom informasjon, sansing, erfaringer og fortellinger.

Utgangspunktet for utstillingen er en stor samling gjenstander museet har fått av Martin Heitmann, tidligere kommunelege i Alta og fylkeslege i Finnmark. Utstillinga er tredelt. Første delen handler om utviklinga av fiskeutstyr fra midten av 1800-tallet med stenger av greenheart og sneller av hel messing, til dagens moderne utstyr av karbon og aluminium. For alle de av museets besøkere som ikke er fullbefarne fluefiskere, gir andre delen av utstillinga en innføring i hvordan et fluefiskeutstyr er bygd opp og fungerer sammen; stang, snelle, ulike snører, fortom og flue. Tredje delen viser folkelivet og fisket før St Hans. Altaelvas «magi» blir til i opplevelser ved og langt fra elva; i skjæringspunktet mellom informasjon, sansing, erfaringer og fortellinger.