«Schjelderup Selfangstrederi – en historie om risiko og pågangsmot»

Vin&Viten Torsdag 2.11. - kl 19:00 til kl 21:00

Vi inviterer til boklansering og polarkveld. Alta Museum får besøk av Tore W. Topp som skal presentere sin nye bok «Schjelderup Selfangstrederi – en historie om risiko og pågangsmot.»

Boken er en fascinerende beretning om rederiet fra det lille handelsstedet Skånland like utenfor Bodø. Dette er beretningen om polarskutene «Quest» og «Polarquest» og den legendariske skipperen og polarkjempen Ludolf Schjelderup og hans mannskap. Mange av dem kom fra Alta-regionen.

Forfatteren Tore W. Topp er svigersønn av Ludolf Schjelderup. I boken tar han oss med på fantastiske eventyr fra utallige ekspedisjoner i Arktis. Selfangst, hvalrossfangst, dramatiske forlis, og heltemodige bergingsaksjoner, er noen av ingrediensene.

Schjelderup var blant annet med på redningsaksjonen i 1928 da italieneren Umberto Nobiles luftskip «Italia» nødlandet på isen nord for Svalbard på vei tilbake fra Nordpolen. Nobile ble reddet, men Roald Amundsen, som også deltok i letingen, forsvant.

Nå forteller forfatteren også om sine egne ekspedisjoner i kjølvannet av Schjelderup og hans menn. Under foredraget vil han blant annet fortelle om sine fire forsøk på å komme i land på Kvitøya.

Tore W. Topp er utdannet ingeniør og siviløkonom og har hatt en lang karriere med lederstillinger og styreverv i næringslivet. I dag driver han som rådgiver i eget selskap, i tillegg til arbeidet med historiske polarekspedisjoner.

Alta Museum inviterer igjen til en annerledes museumsopplevelse i arrangementsrekken Vin&Viten. Vi belyser ulike tema i en uformell cafe-setting, der det vil være mulighet til å kjøpe seg et glass vin og nyte enkel bevertning, samtidig som man får påfyll av fagkunnskap.

Pris Vin&Viten: 100 kroner for adgang og enkel servering, foredrag og diskusjoner. 50 kroner for gjester som innehar årskort.

Salg av mineralvann, øl og vin.

Boken vil også være til salgs, signert av forfatter om ønskelig.

Velkommen!

Quest og Polarquest 1950
Forfatteren selv Tore W. Topp fra 2020
Ludolf Schjelderup fotografert av Sissel Jakhelln
Kvitøya, iscenesetting av Quest ekspedisjonen, som i 1931 satte opp minnestøtten etter de svenske ballongfarerne fra 1897. Fotografi fra Schjelderup Arkivet