Following Arctic Fashion

Utstillingsåpning Torsdag 2.5. - kl 19:00 til kl 21:00

Mennesker, identitet og estetikk på Europas største urfolksfestival, Riddu Riđđu. Velkommen til utstilllingsåpning av Following Arctic Fashion ved Alta Museum.

I 16 år har Mari Karlstad og Marit Anne Hauan fulgt Europas største etniske festival Riddu Riđđu med kamera og åpent sinn. Det er blitt utstillingen Following Arctic Fashion som inkluderer 10 portrettfoto i full størrelse av festivaldeltakere i sine antrekk.

Riddu Riđđu festivalen finner sted på ei gresslette i Manndalen i Kåfjord kommune. Den er en begivenhet den uka den varer og har sin egen utsøkte estetikk. Folk kommer i sine kofter, bukser, sommerkofter, sjal, øredobber, kommager, gensere, vester, luhkkaer og skaper festivalen. Med farger, kvaliteter, snitt og design formes Riddu til et spesielt og fargerikt møtested for identitet, etnisitet, kultur og håp.
 

Foto: Mari Karlstad / Tromsø Museum

Fotograf Mari Karlstad og folklorist Marit Anne Hauan ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet har siden 2000 dokumentert festivalmoten på Riddu Riđđu-festivalen. Mari Karlstad med bilder og Marit Anne Hauan med tekster.

— «En velkledd sames drakt eier som regel alltid fargeharmoni. Og vil man bruke sterke ord, så kan man gjerne si at en vakker samedrakt kan være som en fargesymfoni»

-sogneprest Nilssen

Foto: Mari Karlstad / Tromsø Museum.

Tromsø Museum – Universitetsmuseet er ansvarlig for utstillingen i samarbeid med Senter for Nordlige Folk.

Following Arctic Fashion vil stå ved Alta Museum fra den 2. mai til og med den 9. september 2019.

Utstillingen åpnes av Seksjonsleder Maria Øien. Detaljer til åpningsprogrammet følger senere, men vi kan avsløre at det blir kulturelle innslag, et fashion show, og vi tilbyr lettere bevertning.

Velkommen! 

Foto: Mari Karlstad / Tromsø Museum