Fra Gammelelva til Kvitsteinen

Vin&Viten Torsdag 25.9. - kl 18:30 til kl 21:00

Laksebestanden har gått drastisk ned de siste årene. Innsiget til norske lakseelver er halvert siden 1980-tallet. Med flere stengte elver, og med villaksen som en truet art, kjemper mange forvaltere for å bevare den ville laksen.

Alta Museum inviterer til en annerledes museumsopplevelse i arrangementsrekken "Vin&Viten." Vi belyser ulike tema i en uformell cafe-setting, der det vil være mulighet til å kjøpe seg et glass vin og nyte enkel bevertning, samtidig som man får påfyll av fagkunnskap.

For å bevare den unike Altalaksen har ALI blant annet åpnet opp gamle elveløp, med mål om å nå god økologisk tilstand i nedre deler av Altaelva. Foreløpige resultater viser at slike tiltak kan få dramatisk betydning for blant annet smoltproduskjonen, potensielt så mye som en økning på over 700% sammenlignet med førsituasjonen.

Thor Inge Lethigangas og Morten Stickler, som har arbeidet med disse prosjektene, vil fortelle om hvilke restaureringstiltak som er gjennomført i Altaelva. Hvilke utfordringer står vi overfor? Hvilke suksessfaktorer har vi erfart? Hva innebærer det å sette i gang slike prosjekter? Og til hvilken nytte?

Det vil åpnes for spørsmål fra publikum etter innlegget.

Arrangementet er et samarbeid mellom Alta Museum og Alta Laksefiskeri Interessentskap i forbindelse med ALIs 300 års jubileum.

Program:

Kl. 18:30:         Dørene åpnes

Paul-Ronny Gschib binder og selger fluer

 Kl. 19:00:       Foredrag av Morten Stickler og Thor Lethigangas

Kl. 19:45:         Pause – 20 minutter

Påfyll av drikke + mulighet for å kjøpe fluer fra Paul-Ronny

 Kl. 20:05:        Spørsmål fra publikum

 Kl. 21:00:         Arrangementet avsluttes

Pris Vin&Viten: 100 kroner for adgang og enkel servering, foredrag og diskusjoner. 50 kroner for gjester som innehar årskort.

Salg av mineralvann, øl og vin.

Velkommen!

Åpning av bekker og kjoser. Foto: Thor Inge Lethigangas