Fra Gammelelva til Kvitsteinen
Laksebestanden har gått drastisk ned de siste årene. Innsiget til norske lakseelver er halvert siden 1980-tallet. Med flere stengte elver, og med villaksen som en truet art, kjemper mange forvaltere for å bevare den ville laksen.
Alta Museum inviterer til en annerledes museumsopplevelse i arrangementsrekken "Vin&Viten." Vi belyser ulike tema i en uformell cafe-setting, der det vil være mulighet til å kjøpe seg et glass vin og nyte enkel bevertning, samtidig som man får påfyll av fagkunnskap.
I denne runden vil vi fortelle litt om hvordan vi kan ta bedre vare på både vår unike Altalaks og naturen i og langs elva. ALI i samarbeid med både NVE, statsforvalter, kommune og grunneiere har engasjert seg i ulike miljøtiltak for å bidra til nettopp dette. Et av prosjektene dere vil høre med om er blant annet å åpne opp gamle elveløp i nedre Altaelva for å hjelpe både laks og livet i elva. Åpning av gamle sideløp skaper nytt liv i elvene våre, og er et eksempel på gode og viktige miljøtiltak som gjennomføres flere steder i Norge.
Thor Inge Lethigangas, Morten Stickler og Anders Bjordal som har arbeidet med disse prosjektene, vil fortelle om restaureringstiltak i Altaelva. Hvilke utfordringer står vi overfor? Hvorfor er samarbeid viktig i slike prosjekter? Hva innebærer det å sette i gang slike prosjekter? Og på hvilken måte kan dette bidra til å ta vare på både laks og annet liv i og langs elva vår?
Det vil åpnes for spørsmål fra publikum etter innlegget.
Arrangementet er et samarbeid mellom Alta Museum og Alta Laksefiskeri Interessentskap i forbindelse med ALIs 300 års jubileum.
Program:
Kl. 18:30: Dørene åpnes
Paul-Ronny Gschib binder og selger fluer
Kl. 19:00: Foredrag av Morten Stickler og Thor Lethigangas
Kl. 19:45: Pause – 20 minutter
Påfyll av drikke + mulighet for å kjøpe fluer fra Paul-Ronny
Kl. 20:05: Spørsmål fra publikum
Kl. 21:00: Arrangementet avsluttes
Pris Vin&Viten: 100 kroner for adgang og enkel servering, foredrag og diskusjoner. 50 kroner for gjester som innehar årskort.
Salg av mineralvann, øl og vin.
Velkommen!
Åpning av bekker og kjoser. Foto: Thor Inge Lethigangas