
Fra Gammelelva til Kvitsteinen
Laksebestanden har gått drastisk ned de siste årene. Innsiget til norske lakseelver er halvert siden 1980-tallet. Med flere stengte elver, og med villaksen som en truet art, kjemper mange forvaltere for å bevare den ville laksen.
Alta Museum inviterer til en annerledes museumsopplevelse i arrangementsrekken "Vin&Viten." Vi belyser ulike tema i en uformell cafe-setting, der det vil være mulighet til å kjøpe seg et glass vin og nyte enkel bevertning, samtidig som man får påfyll av fagkunnskap.
For å bevare den unike Altalaksen har ALI blant annet åpnet opp gamle elveløp, med mål om å nå god økologisk tilstand i nedre deler av Altaelva. Foreløpige resultater viser at slike tiltak kan få dramatisk betydning for blant annet smoltproduskjonen, potensielt så mye som en økning på over 700% sammenlignet med førsituasjonen.
Thor Inge Lethigangas og Morten Stickler, som har arbeidet med disse prosjektene, vil fortelle om hvilke restaureringstiltak som er gjennomført i Altaelva. Hvilke utfordringer står vi overfor? Hvilke suksessfaktorer har vi erfart? Hva innebærer det å sette i gang slike prosjekter? Og til hvilken nytte?
Det vil åpnes for spørsmål fra publikum etter innlegget.
Arrangementet er et samarbeid mellom Alta Museum og Alta Laksefiskeri Interessentskap i forbindelse med ALIs 300 års jubileum.
Program:
Kl. 18:30: Dørene åpnes
Paul-Ronny Gschib binder og selger fluer
Kl. 19:00: Foredrag av Morten Stickler og Thor Lethigangas
Kl. 19:45: Pause – 20 minutter
Påfyll av drikke + mulighet for å kjøpe fluer fra Paul-Ronny
Kl. 20:05: Spørsmål fra publikum
Kl. 21:00: Arrangementet avsluttes
Pris Vin&Viten: 100 kroner for adgang og enkel servering, foredrag og diskusjoner. 50 kroner for gjester som innehar årskort.
Salg av mineralvann, øl og vin.
Velkommen!

Åpning av bekker og kjoser. Foto: Thor Inge Lethigangas
