Fra Gammelelva til Kvitsteinen

Vin&Viten Torsdag 25.9.2025 - kl 18:30 til kl 21:00

Laksebestanden har gått drastisk ned de siste årene. Innsiget til norske lakseelver er halvert siden 1980-tallet. Med flere stengte elver, og med villaksen som en truet art, kjemper mange forvaltere for å bevare den ville laksen.

Alta Museum inviterer til en annerledes museumsopplevelse i arrangementsrekken "Vin&Viten." Vi belyser ulike tema i en uformell cafe-setting, der det vil være mulighet til å kjøpe seg et glass vin og nyte enkel bevertning, samtidig som man får påfyll av fagkunnskap.

I denne runden vil vi fortelle litt om hvordan vi kan ta bedre vare på både vår unike Altalaks og naturen i og langs elva. ALI i samarbeid med både NVE, statsforvalter, kommune og grunneiere har engasjert seg i ulike miljøtiltak for å bidra til nettopp dette. Et av prosjektene dere vil høre med om er blant annet å åpne opp gamle elveløp i nedre Altaelva for å hjelpe både laks og livet i elva. Åpning av gamle sideløp skaper nytt liv i elvene våre, og er et eksempel på gode og viktige miljøtiltak som gjennomføres flere steder i Norge.

Thor Inge Lethigangas, Morten Stickler og Anders Bjordal som har arbeidet med disse prosjektene, vil fortelle om restaureringstiltak i Altaelva. Hvilke utfordringer står vi overfor? Hvorfor er samarbeid viktig i slike prosjekter? Hva innebærer det å sette i gang slike prosjekter? Og på hvilken måte kan dette bidra til å ta vare på både laks og annet liv i og langs elva vår?

Det vil åpnes for spørsmål fra publikum etter innlegget.

Arrangementet er et samarbeid mellom Alta Museum og Alta Laksefiskeri Interessentskap i forbindelse med ALIs 300 års jubileum.

Program:

Kl. 18:30:         Dørene åpnes

Paul-Ronny Gschib binder og selger fluer

 Kl. 19:00:       Foredrag av Morten Stickler og Thor Lethigangas

Kl. 19:45:         Pause – 20 minutter

Påfyll av drikke + mulighet for å kjøpe fluer fra Paul-Ronny

 Kl. 20:05:        Spørsmål fra publikum

 Kl. 21:00:         Arrangementet avsluttes

Pris Vin&Viten: 100 kroner for adgang og enkel servering, foredrag og diskusjoner. 50 kroner for gjester som innehar årskort.

Salg av mineralvann, øl og vin.

Velkommen!

Åpning av bekker og kjoser. Foto: Thor Inge Lethigangas