Utstillingsåpning «40 Jagi»

Utstillingsåpning Torsdag 21.11. - kl 18:00 til kl 19:30

«40 Jagi» er en kunstutstilling laget for å markere Samisk kunstnerforbunds 40 års jubileum.

Utstillingen består av samisk samtidskunst og dáiddaduodji laget av rundt 43 kunstnere, som alle er medlemmer i Samisk kunstnerforening. 

Utstillingen  «40 Jagi» er laget i samarbeid mellom Samisk kunstnerforbund (SDS) og Alta Museum, og er en salgsutstilling bestående av samisk samtidskunst. De ulike verkene varierer fra skulpturer til installasjoner, mixed media og malerier, og illustrerer et stort kunstnerisk mangfold. Kunsten vil være plassert rundt om på hele Alta Museum, både inne og ute. 

Utstillingsåpningen markerer starten på Sámi dáiddafestivála, en festival som går fra den 21. til 24. november 2019 og feirer Samisk kunstnerforbunds 40 års jubileum. Festivalen vil sette fokus på samisk kunst gjennom flere kunstutstillingen og en rekke andre formidlingsaktiviteter rundt om i Alta. Se https://www.daiddafestivala.no/ for mer informasjon om festivalen.


PROGRAM FOR UTSTILLINGSÅPNINGEN:

* Musikalsk innslag ved Georg Buljo Duo

* Velkomsthilsen ved Jan Dølør, Alta Museum

* Prolog, Rauni Magga Lukkari 

* SDS-Samisk Kunstnerforbund

* Alta Kommune ved ordfører

* Åpning av festivalen ved Sametingsråd Henrik Olsen

* Avslutning og åpningsseremoni ved Georg Buljo Duo

Gratis inngang og enkel bevertning under åpningsarrangementet.


Velkommen til en stor kunstopplevelse!


Kunstverket som er avbildet i toppbildet er laget av Tomas Colbengtson, med tittel «De som reiste, De som tog emot.» Kunstneren selv beskriver verket slik: «Øverfangsglass silketrykk. Størrelse av glassgåtie 31 cm høy og 24 cm diameter i basen. Glassgåetien av sørsamisk modell synliggør tidigare generationer som levt och verkat i Västerbotten och i glasset finnes nordsamiska familjer opprinnligt fra Troms men som blev nødd att flytte. Glasset står på bergskristall som tidigare bruktes som seite da kristallen säga ha magiska egenskaper. Bergskristall i dess renaste form är glass.»

Rannveig Persen, "Sami culture gallery"