Utstillingsåpning Miserabiles Personae

Arrangementer Torsdag 12.10. - kl 18:00

Alta Museum inviterer til åpning av utstillinga Miserabiles Personae - de svake i samfunnet. Kong Magnus Lagabøters landslov av 1274 (Landslova) tok hensyn til de fattige. Utstillinga formidler barns og svake samfunnsgruppers kår i det norske middelaldersamfunnet.

Åpningsprogram:

  • Velkommen
  • Om arbeidet med utstillinga
  • Musikalsk innslag ved Ánde Somby som fremfører Riikalága Luohtti (Landslovens joik)
  • Åpning av utstillinga
  • Foredrag ved Jørn Øyrehagen Sunde: "Landslova av 1274 i Sápmi – Norsk rett og samisk handel på 12- og 1300-talet"
  • Foredrag ved Erik Opsahl: "Fordi russere og kareler har sagt opp våpenhvilen med våre menn – Landsloven og forholdet nordmenn – russere i middelalderen"

Programmet er foreløpig og endringer kan forekomme.


Vi tilbyr lett bevertning.

Velkommen til utstillingsåpning!


Miserabiles Personae - de svake i samfunnet

Norsk Barnemuseum har produsert utstillinga sammen med professor i rettshistorie Jørn Øyrehagen Sunde (UiO) og formgiver Ståle Ådland. Flere er knyttet til utstillingsprosjektet, blant andre professor i historie Erik Opsahl (NTNU) og pensjonert tingrettsdommer Astrid Lærdal Frøseth. Utstillinga er laget for både barn og voksne, og passer godt for ulike aldersgrupper som sammen ønsker å lære om lovens betydning for det norske samfunnet.

Vandreutstillinga "Miserabiles Personae" er på reise til 2024, til Landslova fyller 750 år. På Alta Museum kan du besøke utstillinga fra 12. oktober 2023 til 1. april 2024.