«Kristian Birkeland: Mannen, myten, legenden.»

Vin&Viten Torsdag 23.11. - kl 19:00 til kl 21:00

Kristian Birkeland: Mannen, myten, legenden

Alta Museum inviterer til en annerledes museumsopplevelse i arrangementsrekken "Vin&Viten." Vin&Viten skal belyse ulike temaer i en uformell setting der det vil være mulighet til å kjøpe seg et glass vin og nyte enkel bevertning, samtidig som man får påfyll av kunnskap.

Foredrag ved filmskaper Trond Brede Andersen

Temaet for kveldens Vin&Viten er «Kristian Birkeland: Mannen, myten, legenden.» Foredrag og godbiter fra filmen «Fanget av nordlyset». I sju år har filmskaper Trond Brede Andersen fordypet seg i fysikeren Kristian Birkelands liv.

Birkeland på 200-lappen. Foto: Ann-Silje Ingebrigtsen/Alta museum

Trond Brede vil blant annet reflektere rundt spørsmål knyttet til Birkelands virke i Alta og Kåfjord området. Hvordan foregikk forskningen og hvilke forskningsresultater tok han med seg? Hvordan inspirerte dette han videre i livet?

Professor Birkeland er nr. 2 fra høyre.
Professor Birkeland er nr. 2 fra høyre. Foto: Olmar Egenæs

Birkeland ble omtalt som Norges fremste vitenskapsmann og verdens første romforsker. Han levde sitt liv på flere kontinenter. I sitt arbeid har Trond Brede opplevd at mange i liten grad kjenner til Birkeland, og har derfor også spurt seg hvordan ble hans ettermæle?

I foredraget vil vi også tas med i produksjonen av filmen «Fanget av nordlyset». Det blir visning av utvalgte klipp og diskusjon rundt utfordringer med rekonstruksjoner av personer, tid og sted. 

Priser for Vin&Viten ved Alta Museum: 100 kroner for adgang og buffetmat, foredrag og diskusjoner. Salg av mineralvann, øl og vin.