Julepynt fra 1944.

Månedens gjenstand: Julepynt fra 1944

Månedens gjenstand

Ved første øyekast ser ikke denne juletredekorasjonen spesielt imponerende ut. Kanskje den er laget av et velmenende barn på et juleverksted?

Hjemmelaget julepynt er ikke noe det bugner over av i museumssamlinger, noe det er flere grunner til. Selv om det har blitt laget mye julepynt gjennom tidene, er det hovedsakelig kjøpepynten som har blitt spart på. Den har blitt ansett som finere og mer verdifull av eierne, samt det enklere overlever jul etter jul. Kjøpepynten er sjeldnere laget av sårbart papir, dårlig lim og dryssende glitter. Som museum er det også lett å overse det hverdagslige når vi skal innsamle gjenstander, ofte ser man ikke hva som er betydningsfullt før det har gått for lang tid.

Denne julepynten er fra 1944, og ble brukt i en evakueringshule i Skillefjord. Når vi snur dekorasjonen ser vi den er laget av en kork fra Vinmonopolet, noe som vitner om gjenbruk og kreativitet. Da jeg søkte etter informasjon om julepynt fra 1940-tallet, dukket det opp en internettartikkel av Geir Neverdal fra Sel Historielag. Der var det avbildet en nesten tro kopi av månedens gjenstand, som et eksempel på hjemmelaget julepynt som ble solgt i butikken til Syver Holen på Sel i krigssårene. Om vårt eksemplar vandret hele veien fra Sel og opp hit, eller om denne korkdekorasjonen var helt vanlig å lage, vet vi dessverre ikke noe om.

På museet kan du nå se månedens objekt utstilt sammen med annen julepynt som også dekorerte evakueringshulen i Skillefjord, 1944. 


Anne Klippenvåg Pettersen - konservator