Månedens gjenstand: Avslag

Månedens gjenstand

Disse steinene kalles avslag og er opptil 10.000 år gamle. De er funnet på Komsaflata.

Et avslag blir til når man lager et steinredskap. En stein slås mot en annen stein og det faller en liten bit av, slik en flis blir til når man spikker. Den lille biten er et avslag. Den ser ikke veldig imponerende ut, men den er svært viktig for arkeologer.

Spesifikke spor viser oss at avslaget ikke bare er en ubetydelig stein: det har en plattform på toppen, en hump på baksiden som heter slagbule, samt et slagbulearr for å nevne noen. Ofte har det skarpe kanter, men det kommer an på hvilken type bergart det er. Alt dette forteller oss at avslaget er bearbeidet av menneskehender.

Avslag er alltid et definitivt bevis på at mennesker i steinalderen har oppholdt seg og laget redskaper der avslagene blir funnet. Samtidig viser det også hvilke råstoffer som har vært brukt i området, og det kan videre fortelle oss noe om hvordan mennesket brukte og beveget seg i landskapet. Kanskje er bergarten fra et annet sted enn hvor avslaget ble funnet.

Så avslag er kanskje «søppelet» av redskapsproduksjon, og er ikke så veldig imponerende å se på, men små detaljer kan avsløre mye om forhistoriens hemmeligheter.

Avslagene tilhører samlingen til Tromsø Museum – Universitetsmuseet, UiT Norges Arktiske Universitet


Skrevet av Rune Normann, arkeolog