Månedens gjenstand: Dukke

Månedens gjenstand

Dukke

I festmåneden mai viser vi frem ei dukke med Finnmarksbunad sydd av Margareth Synnøve Opgård. Dukka var opprinnelig gevinst i Redningsselskapets lotteri og ble donert av vinneren til TV-aksjonen 1991. Dukka ble så kjøpt inn som et spleiselag mellom Alta Museum og Statoil, der pengene gikk til TV-aksjonen.  

Arbeidet med Finnmarksbunaden kom i gang rundt 1950 i regi av Finnmark Husflidslag med Anny Haugen, rektor for Finnmark Husflidskole, i spissen. Inspirasjon til vesten fant de i en kvinnetrøye på Tromsø Museum. Siden de ikke kjente til noen broderitradisjon på gamle Finnmarksdrakter, valgte de å lage stakken og vesten uten broderier. 

Dukkas bunad har svart stakk, cape og lue med røde og grønne kantbånd. Finnmarksbunaden kommer også i blått, men alltid med rød vest. Linskjorta har broderi inspirert av vevde kommagbånd fra Finnmark. Sølvet er designet av kunstneren Iver Jåks og produsert av Juhls sølvsmie. Inspirasjonen kom fra et smykkefunn på Årøya som tilhører Tromsø Museums samling og er på langtidsutlån i Alta Museums utstilling.


Skrevet av Lena Karlstrøm, konservator