Skiferstein fra skipsforlis.

Månedens gjenstand: Skiferstein fra skipsforlis

Månedens gjenstand

«Det kom en melding fra Bjørnesund:

i natt var der gått et skib på grunn ...»

Arnulf Øverland -  Sjøfolkene på Hustadvika

Denne månedens gjenstand er en skiferstein som var med på et av Norges mest kjente forlis.

Den 30. mars 1938 tok lastebåten D/S Rokta sin avgang fra Alta, fullastet med skifer som skulle fraktes til Skottland. Men en kraftig storm blåste opp og klokken 03.15 natt til søndag 3. april gikk Rokta på et skjær ved Gallerskjera i Møre og Romsdal. Uten radiokontakt tok det lang tid før de fikk kommunisert med omliggende båter at det var levende ombord. Mens skipet tok inn vann oppholdt mannskapet på elleve seg om bord i bestikklugaren på dekk. Livbåten hadde de mistet i stormen sammen med en mann. Skipperen Lars Eide sa til sine menn: «Det eneste vi har igjen nå er vår tro på Gud.» De elleve mann svevde mellom liv og død i hele 36 timer og hundre mann var involvert i redningen. Bare seks av mannskapet på tolv overlevde og to av redningsmennene mistet også livet.

Dette er et av Norges mest kjente forlis, mye fordi det var det første forliset folk over hele landet kunne følge med på gjennom radio. Hele Norge satt ved radioapparatene sine og fulgte med på dramaet samtidig som redningsskøyta Christian Bugge og fiskebåter arbeidet på spreng med å redde sjømennene. Preget av hendelsen, skrev dikteren Arnulf Øverland «Sjøfolkene på Hustadvika» om ulykken: 

« … Det var bare, bare å sitte som daumannsbein og   

vente, vente for hvert minutt

 på bølgene som skulle ta dem tilslutt.»

Denne skifersteinen var en del av lasten som aldri kom frem til Skottland. Vi har ingen opplysninger om når eller hvordan den kom til samlingen vår, eller hvem som har malt på den. Men vi vet at den formidler en sterk historie. 


Anne Klippenvåg Pettersen - konservator