Following Arctic Fashion

Midlertidige utstillinger 2.5.2019 - 9.9.2019

Mennesker, identitet og estetikk på Europas største urfolksfestival, Riddu Riđđu. Following Arctic Fashion vil stå ved Alta Museum fra den 2. mai til og med den 9. september 2019.

I 16 år har Mari Karlstad og Marit Anne Hauan fulgt Europas største etniske festival Riddu Riđđu med kamera og åpent sinn. Det er blitt utstillingen Following Arctic Fashion som inkluderer 11 portrettfoto i full størrelse av festivaldeltakere i sine antrekk.

Riddu Riđđu festivalen finner sted på ei gresslette i Manndalen i Kåfjord kommune. Den er en begivenhet den uka den varer og har sin egen utsøkte estetikk. Folk kommer i sine kofter, bukser, sommerkofter, sjal, øredobber, kommager, gensere, vester, luhkkaer og skaper festivalen. Med farger, kvaliteter, snitt og design formes Riddu til et spesielt og fargerikt møtested for identitet, etnisitet, kultur og håp.

Foto: Mari Karlstad / Tromsø Museum

Fotograf Mari Karlstad og folklorist Marit Anne Hauan ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet har siden 2000 dokumentert festivalmoten på Riddu Riđđu-festivalen. Mari Karlstad med bilder og Marit Anne Hauan med tekster.

Foto: Mari Karlstad / Tromsø Museum.

— «En velkledd sames drakt eier som regel alltid fargeharmoni. Og vil man bruke sterke ord, så kan man gjerne si at en vakker samedrakt kan være som en fargesymfoni»

-sogneprest Nilssen

Foto: Mari Karlstad / Tromsø Museum

Tromsø Museum – Universitetsmuseet er ansvarlig for utstillingen i samarbeid med Senter for Nordlige Folk.

Alta Museum har også produsert et tillegg av lokale drakter, kofter og tilbehør i samarbeid med flere lokale bidragsytere. Inger Elin Utsi, Kirstin Berit Utsi, Tone Paulsen, Heidi Persen, Monica Sommervik, Jorunn Løkvold og Marianne V. Willhelmsen. Med godt håndverk og stor kreativitet har de sydd sine egne plagg og lar Alta Museum stille dem ut sammen med Following Arctic Fashion utstillingen.

Vi vil gjerne takke alle bidragsyterne. 

Velkommen til en fargerik og vakker utstilling!