Tuulessa

Midlertidige utstillinger 27.9.2022 - 10.4.2023

Tervettulemaa!
Velkommen til den kvenske vandreutstillinga Tuulessa - I vinden!

Hva rører seg innenfor kvensk språk og kultur i dag, og hvordan kommer det til uttrykk etter lang tid med fornorskning? Det får du smakebiter av i Tuulessa som viser at kvensk språk og kultur er i vinden. Kvenene inntar en mer synlig plass i både kultur- og samfunnsliv og det syder av liv innenfor kvensk musikk, håndverk og teater, for å nevne noe.

Utstillinga er basert på forskningsprosjektet IMMKven* som er gjennomført av forskere ved UiT Norges arktiske universitet, i samarbeid med Vadsø museum-Ruija kvenmuseum og Nicolaysen Film. Målet har vært å undersøke hvordan kvensk/norskfinsk kulturarv kommer til uttrykk i samtiden, innenfor feltene familie, museum og kulturnæring.

*IMMKven er forkortelsen for Intangiblization, Materializations and Mobilities of Kven Heritage: Contemporary Articulations in Fields of Family, Museums, and Culture Industry.

Utstillingsarbeidet er gjort gjennom et utstrakt samarbeid med lokalbefolkning i Troms og Finnmark og med institusjonene Norges arktiske universitetsmuseum, Nord-Troms museum og Halti Kvenkultursenter, Alta Museum, Kvensk institutt i Børselv og Vadsø museum - Ruija kvenmuseum. Åsne Kummeneje Mellem har bidratt som kunstner og kunstnerisk veileder.

Se utdrag fra forskningsarbeidet under kvenkulturbloggen: https://site.uit.no/kven/

Utstillinga er finansiert av Norges forskningsråd og Troms og Finnmark fylkeskommune.

Velkommen!