Utstilling om frølagret på Svalbard 4. mai - 3. november 2019

Midlertidige utstillinger 4.5.2019 - 3.11.2019

1300 km nord for polarsirkelen, på Svalbard, ligger verdens største sikkerhetslager for frø. Lageret ble åpnet i 2008, og i dag ligger over 500.000 prøver lagret i tørre og kalde haller.

Til frøhvelvet sendes kasser med frø fra hele kloden, for trygg og sikker langtidslagring. Mange genbanker ligger i dag nærme områder som lett kan bli utsatt for naturkatastrofer, eller som ligger i politisk og økonomisk ustabile deler av verden. Frøhvelvet er etablert for at genbanker rundt om i verden skal kunne oppbevare en sikkerhetskopi av frøsamlingene sine, og dermed sikre at mat- og nytteplanter ikke utryddes i lokale eller globale katastrofer som krig, terrorisme, naturkatastrofer eller sykdommer. 

Ved å lagre frøene i et område med permafrost, har hvelvet en trygg plassering ved at man sikrer at frøene vil være nedfrosset selv ved et strømbrudd.

Frøhvelvet på Svalbard har plass til 4,5 millioner frøprøver og finnes  blant annet frø av havre, kvann, timotei, ringblomst, solsikke, kålrot, dill og karse i hvelvet. 

Utstillinga er produsert av:
Agder naturmuseum og botaniske hage, NaturExpo, Svalbard museum, NordGen og Norsk genressurssenter.