“Crazy Horse – the Lakota warrior´s life and legacy”

Vin&Viten Torsdag 7.6. - kl 19:00 til kl 21:00

“Crazy Horse – the Lakota warrior´s life and legacy.” Foredrag av forfatteren William Matson

Alta Museum inviterer til en annerledes museumsopplevelse i arrangementsrekken "Vin&Viten." Vi belyser ulike tema i en uformell cafe-setting, der det vil være mulighet til å kjøpe seg et glass vin og nyte enkel bevertning, samtidig som man får påfyll av fagkunnskap.

Boken “Crazy Horse – the Lakota warrior´s life and legacy" er skrevet av William Matson. Alta Museum tilbyr foredrag av forfatteren og Crazy Horse sin nålevende familie Floyd Clown og Douglas War Eagle. To av kveldens foredragsholdere er brødre, og oldebarn av Julia Iron Cedar, som var lillesøsteren til Crazy Horse; den ikoniske indianerhøvdingen. De er den nålevende familien som er nærest i slekt med Crazy Horse, og er talspersoner for Crazy Horse familien. 

Willian Matson, bokens forfatter, har jobbet svært tett på familien siden 2001 for å hjelpe dem med å fortelle deres historie, og dele den med verden. Dette er første gang familien utgir sin historie som bok og forteller om noen av de prøvelsene de har stått overfor som urfolk. 

Historien er spesiell og spenner fra slutten av 1700-tallet og fram til i dag. Familien har holdt seg skjult siden slaget ved Little Bighorn i 1876 og helt fram til 2000-tallet. De er derfor lite brukt som kilder når tilsvarende bøker og filmer har blitt publisert, og flere nye og spennende opplysninger kommer frem i denne boken. Blant annet om slaget ved Little Bighorn, der Crazy Horse var lederen for alle krigerne som deltok i slaget, og massakren ved Wounded Knee.

På denne VinogViten kan du få et nært møte med mennesker fra en sterk og gammel fortellertradisjon og få et unikt innblikk i lakotaenes (Sioux) liv, tro og kultur. Familien ønsker med boka å rette opp det inntrykket og de mytene som er skapt om Crazy Horse, og bevare historien for ettertiden.

Boka har vakt oppsikt i USA, og er inne på bestselgerlistene. Akkurat nå er flere tv- og filmselskap i forhandlinger om filmrettigheten til boka. Det blir mulighet til å kjøpe boken og få den signert etter foredraget. Den er tilgjengelig i en norsk utgave som er oversatt av Arne Martin Bøe. Hele arrangementet blir filmet, som mulig materiale til en dokumentarfilm fra den skandinaviske turnéen til Crazy Horse familien.

Foredraget gis på engelsk.

Pris Vin&Viten: 100 kroner for adgang og enkel servering, foredrag og diskusjoner. Salg av mineralvann, øl og vin.