Du skal ikke leite lenge før komagtuppan stikk fram

Midlertidige utstillinger 12.9.2020 - 31.3.2021

Stadig flere oppdager at det i deres familiebakgrunn finnes samiske historier. I samiske områder i fjordene og på kysten har slike historier vært omspunnet av taushet og skam. Denne utstillingen viser fragmenter av livet i disse områdene slik de fremstår i museumsarkiv og private fotoalbum. Den viser utviklingen fra skam og taushet til dagens samfunn hvor man igjen kan snakke høyt om samisk familiehistorie og åpent vise sin samiske identitet.

Velkommen til utstillingen Du skal ikke leite lenge før komagtuppan stikk fram. Denne utstillingen er produsert av Álttá Sámi Giellaguovddáš /Alta Samiske Språksenter ved Dagrun Sarak Sara, i samarbeid med Uit Norges Arktiske Universitet ved Beate Bursta støttet av Sametinget, og Alta Museum.

Fra den 1. oktober vil utstillingen være supplert med gjenstander og tekstiler fra Alta museum sin samling og fra privat eie. Torsdag den 22. oktober arrangeres en formell åpning av utstillingen i forbindelse med Samisk språkuke. Åpningsprogram følger senere.