Krig - Flukt - Frihet
Krig – Flukt – Frihet
En foajeutstilling i forbindelse med årets krigsminnemarkering.
I foajéen skal Alta Museum stille ut syv gjenstander relatert til 2. verdenskrig hver måned fra den 04. november 2024 til den 31. mai 2025. Denne utstillingen er en markering av at det i 2024/25 er 80 år siden evakueringshøsten 1944 og fredsvåren 1945.
Gjenstandene og tekstene til denne utstillingen er personlige beretninger som omhandler okkupasjonen, tvangsevakueringa, nedbrenninga og gjenreisninga av Troms og Finnmark. Men også historier om mennesker som har flyktet fra krig og uroligheter i dag. De er hentet fra Alta Museum sin nettutstilling Krig – Flukt – Frihet, som igjen er basert på vårt DKS prosjekt ‘I bagasjen - historier vi deler’.
I samarbeid mellom Alta Museum, Alta videregående skole og lokalbefolkninga har videregående elever samlet inn historier fra en nabo, slektning eller bekjent. Utgangspunktet for innsamlingen er en gjenstand vedkommende har en personlig tilknytning til og som er relatert til krigserfaringer, enten gjenstanden ble gjemt og funnet igjen, eller bragt med under evakuering og flukt.
I løpet av Alta Museum sin syv måneders lange krigsminnemarkering vil en ny gjenstand presenteres hver måned, og til sist samles alle gjenstandene i et felles monter plassert i vår cafe.
Som en del av denne lille utstillingen vil fredsfugler sveve fra taket. Disse fredsfuglene, som vi har kalt dem, gikk under flere navn, som ‘Lykkefuglen’ eller ‘Pomorduen’. Mange av de stammer fra de nordligste strøkene i den europeiske delen av det russiske området. Fuglene lages av to profilerte trestykker satt sammen i et kors, og vinger og stjert dannes ved at treet splittes opp i tynne fliser som spres og hektes i hverandre. Gamle beretninger fra det russiske nord forteller at slike fugler hang i taket i hver eneste pomor-stue. Fredsfuglen fungerte som en lykkeamulett som skulle sikre fred og velstand i huset.
Under annen verdenskrig var det mange sovjetiske krigsfanger i leire i Norge, som takket for mat og hjelp de fikk fra nordmenn ved å forære dem slike fugler.
Velkommen til et minneverdig tilbakeblikk på vår krigshistorie.