Steinalderdagene

Hver september inviterer vi 4. trinn til en dag i fjæra for å lære mer om hvordan livet var i steinalderen. Vi vil ikke bare fortelle hvordan mennesker levde for flere tusen år siden, vi ønsker å la barna føle det på kroppen.

Steinalderdagene går over to uker og vi har besøk av 20-40 elever hver dag. I 2023 hadde steinalderdagene 20 års jubileum.

Dagen begynner med undervisning ved helleristningsfeltene med en arkeolog som kan svare på alle spørsmål elevene og lærerne måtte ha. Der prater vi om alt vi kan se avbildet fra steinalderen, og vi prøver å oppklare alle tanker, spørsmål og myter som mange har om steinalderen.

Etter guidingen samles vi i fjæra ved siden av gapahuken og bålplassen vår. Sammen med elevene lager vi mat i kokegrop. Samtidig snakker vi om hva man kunne spise i steinalderen, og hvilke andre måter man kunne lage mat på i steinalderen. Kokegropen, som var steinalderens komfyr, er noe svært mange barn aldri har sett eller vet hva er, så spenningen er stor når vi avslører at vi litt senere skal spise denne maten vi nå lager på «steinaldervis».

Mens maten godgjør seg setter vi i gang med aktiviteter. Elevene blir fordelt på ulike grupper: jakt, smykke og skinn, oker, ild og redskap. På disse gruppene snakker vi litt om de forskjellige temaene, før alle elevene må bruke både kropp og hode for å faktisk gjennomføre oppgavene på gruppen sin. Jaktgruppa skyter med pil og bue, smykke og skinngruppa lager smykker, armbånd e.l. av naturens egen pynt eller lager gjenstander av skinn, okergruppa snakker om hellemaleriene og bruk av oker i steinalderen og prøver å blande og male med oker, ildgruppa jobber med å lage ild med hjelp av flint eller tennstål, redskapsgruppa lager redskaper av skifer. Vi forsøker samtidig å snakke mye om hvordan livet var i steinalderen: Hvordan lager man en pilspiss av stein? Hvordan jaktet man på rein? Hvordan pyntet man seg? Hvordan laget de klærne sine? Finner vi noen av svarene i bergkunsten? Alt dette vil elevene lære i løpet av dagen.

Etter en times tid møtes vi igjen ved kokegropa. Nå er maten ferdig og klar til å smakes på. Dette er - for mange - høydepunktet på dagen, og det er overraskende hvor mange som synes at denne maten som er laget i et hull i bakken er bedre enn hva de får servert andre steder.

Når dagen er over håper vi at elevene sitter igjen med en forståelse av at menneskene i steinalderen var både kreative og nevenyttige, at de levde rike, spennende – og kanskje litt slitsomme – liv. Forhåpentligvis har de lært at mennesker med helt andre livsbetingelser også fortjener respekt, og kanskje vi til og med har inspirert en og annen elev til å følge drømmen om å bli arkeolog…?

Målgruppe: 4. trinn

Varighet: 4 timer

Antall: 20-40 elever