Bjørn Wirkola.

Å hoppe etter Wirkola

Permanente utstillinger

Bjørn Wirkola, en av Norges største idrettsmenn og en av verdens største skihoppere gjennom tidene, er fra Alta. «Å hoppe etter Wirkola» er et av de mest brukte uttrykkene i det norske språket hentet fra idretten. Det betyr at det er vanskelig å følge etter en usedvanlig begavet forgjenger.

Wirkola vant hopprennet i Garmisch-Partenkirchen på 1. nyttårsdag og Den tysk-østerrikske hoppuken sammenlagt (4 renn): i 1967, 1968 og 1969. Wirkola vant den tysk-østerrikske hoppuka 3 år på rad, 1967-1969. Wirkola var norgesmester i hopp og kombinert 11 ganger og dobbelt verdensmester i hopp i 1966. Han spilte også fotball for Rosenborg. Noe som kanskje er mindre kjent er at han også spilte fotball for Rosenborg og var med i 1971 da laget for første gang tok «The Double» – første året Nils Arne Eggen var trener for Rosenborg. I 1971 fikk han Norges høyeste idrettspris, Egebergs Ærespris, en pris som tildeles de meget få som har gjort store prestasjoner i flere ulike idretter. 

Noe av premiesamlingen til Wirkola.
Noe av premiesamlingen til Wirkola. Foto: Merete Ødegaard/Alta museum

Premiesamlinga, som er utstilt ved Alta Museum, var en gave til museet i 2003 da Wirkola ble 60 år. Du kan oppleve en utstilling om hans spennende karriere og se hans store premiesamling på Alta Museum.